Opendag Familie Captein in biddinghuizen

Vrijdag 28 Oktober 2011 van 10.00 tot 16.00

De stal staat vol van de innovaties en is daarmee het voorbeeldbedrijf van de toekomst.

 

AMMONIAKEMISSIE

De stal is voorzien van de eerste emissiearme gietasfaltvloer met gierafvoer met een erkenning als  proefstalstatus voor de ammoniakemissie. Deze “HERAKLES” vloer is door Stalbouw.nl samen met Captein ontwikkeld. Uitgangspunt daarbij was het vullen van de ligboxen met zand. Uiteindelijk is niet voor zand gekozen, maar het systeem laat het wel degelijk toe. Voor meer info klik hier.

 

MESTBEHANDELING

De dagverse mest wordt met een scheider uit elkaar getrokken in een vaste fractie van ca 32% droge stof en een dunne fractie. Met de dunne fractie wordt de spoelbuis in de vloer gespoeld en wordt het mestkanaal leeggespoeld. Het overschot wordt opgeslagen in de nabij gelegen betonnen mestsilo.

De dikke fractie wordt direct na het scheiden als boxstrooisel in de ligboxen gebracht. Het koude produkt droogt na in de boxen en vormt een veilige boxbedekking. Ervaringen met- en onderzoek naar deze werkwijze in Zwitserland en ook in Nederland wijzen uit dat met deze boxbedekking een hygiënische box wordt gerealiseerd. Het overschot wordt als stapelbare mest opgeslagen.

 

MELKEN

De koeien worden gemolken met de nieuwste Lely A4 melkrobot met de nieuwe inloophekwerken. De koerouting is dusdanig dat alle koeien (ook in de selectie en het zorghok (zandhok)) zich zelf kunnen redden. Ook aan het behandelen van koeien is veel zorg besteed. Een speciale Lely/WOPA behandelbox is centraal in de stal opgesteld.

 

VOEREN

De koeien worden gevoerd op basis van een rantsoen van krachtvoer en hooi. Het krachtvoer wordt in krachtvoerboxen en de melkrobots verstrekt.

 

VENTILATIE

De toegepaste stalgordijnen van Airkoe zijn nieuw op de markt. Het gaat hier om lichtdoorlatende vouwgordijnen die voldoen aan de strengste veiligheidseisen. De lichtdoorlatende open nok zorgt, in combinatie met de sandwich dakpanelen voor een perfect stalklimaat