Einde Mascol, Een SUPER stier, laten we nu profiteren van zijn zonen!

Op 23 augustus 2012 kwam een einde aan de fokstier carrière van Mascol. Zijn eigenaar KI LTR heeft hem moeten laten inslapen. Mascol werd op 13 juli 2000 geboren en werd ruim 12 jaar oud.

Gefokt in Nederland uit een eiwitrijke lijn van de Lou Etta familie werd Mascol (Mtoto x Rudolph) verkocht aan KI LTR uit Thüringen en kwam hij zodoende in de KI stal in Erfurt terecht. In 2005 kreeg hij zijn eerste fokwaarde op basis van proefstier dochters. Ze brachten hem meteen naar de top van het Duitse indexklassement en daar is hij altijd gebleven. Mascol is nooit uit de top 10 van de RZG lijst geweest. Nieuwe toppers kwamen en gingen maar Mascol bleef 7 jaar lang constant aan de top en na de afgelopen augustus draai weet hij zich met nu 30.500 dochters nog steeds verzekerd van de 8e plek met 142 RZG. Deze continue hoge positie maakt hem tot een legende en een van de meest invloedrijke Duitse stieren ooit.
Vanwege zijn buitengewone productievererving met vooral zeer hoog en zeker eiwit werd Mascol wereldwijd ingezet. In totaal werden 350.000 inseminaties met hem verricht. Dat hadden er veel meer kunnen zijn, ware het niet dat hij lange tijd een matige spermaproducent was. Zodoende was de vraag altijd groter dan zijn productie. Vier jaar geleden kwam er een opleving van zijn productie en heeft hij constanter dan ooit tevoren geproduceerd. Tegelijkertijd kwamen zijn fokstierdochters massaal aan de melk. GGI Holland kon zodoende in 2010 een dochtergroep van Mascol op de NRM tonen die goed ontvangen werd.
 
Mascol dochters zijn inmiddels te vinden op elk continent. In Nederland telt zijn fokwaarde 4.177 dochters. Ze brengen hem op 120 Inet, 106 uier, 107 benen, 106 uiergezondheid en 102 vruchtbaarheid. De eigenaren zijn dan ook steevast tevreden met hun productieve, gezonde en duurzame koeien. Mascol heeft 733 dagen levensduur en zijn dochters blijven dus ruwweg een jaar langer lopen dan gemiddeld. Die vitaliteit is al jong zichtbaar. De kalveren worden makkelijk en licht geboren. De veehouders roemen steevast hun levenslust en het felle drinkgedrag.
Ondanks de redelijk stabiele productie van de afgelopen jaren is het niet gelukt grote reserves Mascol sperma aan te leggen. 
Mascol krijgt nu vooral invloed via zijn zonen en kleinzonen. Zonen die zich de afgelopen draai in de kijker hebben gespeeld. Mavid (m.v.Eminenz) combineerd torenhoog eiwit met de zeer goede fitness en functionaliteit die we van Mascol kennen. Het Broek Silver (m.v. Jocko) heeft een nvi van 215 met een levensduur van maar liefst +640 dagen en 108 exterieur. Uit dezelfde combinatie komt Kampenstier Damascus met veel melk (+1173 kg) en plusje voor eiwit en 107 exterieur. (Bron GGI Holland)